ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

ASMA YETİŞTİRME (ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ)

SULAMA: mayıs - temmuz ayları arasında yapılacak sulama önemlidir. su eksikliğinde, taneler normal iriliklerini alamazlar, renkleri donuklaşır, güneş yanığı artar. bu göstergeler suya ihtiyacı olduğunu gösterir. sulamanın yağmurların bitiminden sonra en az 20 günde bir yapılması şarttır. sulama sırasında asmanın köklerinin suya  doyması sağlanır. toprak seviyesinden 70 cm derinliğe kadar suya doyması gerekir. sulamanın ardından toprak işleme de yapılırsa, çok iyi sonuçlar alınır. toprağın doygun olan derinliğini anlamak için, bir çubuk toprağa bastırılır. doygun olan derinliğe kadar çubuk rahatça inecektir. buradan da hesap yapılabilir. sulama, karıkla veya damlama sulama şeklinde yapılabilir. en ideali, devamlı azar azar sulama, yani damlama sulamadır. 

TOPRAK İŞLEME: en çok toprak işlemeyi seven kültür bitkisidir. 
  1. sonbahar yaprak dökümünden sonra
  2. budama öncesi
olmak üzere, 2 toprak işleme mutlaka yapılmalıdır. 
   3. budamadan sonraki günlerde yapılacak bir işleme,
 4. ilkbahar geç donlarının sonunda yapılacak toprak işlemesi çok önemlidir. 
ayrıca, tane bağlamadan sonra, toprak işleme ve boğaz köklerinin temizliği iyi sonuçlar vermektedir. 

BUDAMA: kışın yapılacak budama, bahar aylarında coşkun bir asmayı görmemize neden olacaktır. yaza doğru, kuru dallar kesilir. böylece asmanın gücünün boşu boşuna harcanmasının önüne geçilir. ayrıca yapraklarını sarma / dolma için toplamamız da ara budama olacaktır.

HASAT: meyveleri, sonbaharda oluşan asmanın hasadı meyvelerin tam iriliklerini aldığı ve tatlarına ulaştıkları zaman olur. 

Yorumlar

  1. Merak ederek uzun zamandır araştırma yaptığım bu konuyu hocam çok güzel bir şekilde ele almışsınız. Bu yazınızdan çok faydalandığımı söylemek istiyorum ve umarım benim gibi bu işi öğrenmek isteyenler için de bu güzel yazınız faydalı olur teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Iyi günler
    Agacların dibi sulama icin çanak genişliğine göre ayarlanıyor peki asmalarda neye göre ayarlaniyor? Bahcedeki asma yapraklari yanmaya başladı 3-4 gunde bir sulamama ragmen acaba dibini cok dar yada geniş mi aciyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. asma köklerini çok derine gönderebilen bir bitki olduğundan bahçenizin ne kadar derinlikte taban taşı olduğuna bağlı olarak kökler aşağıya inecektir. bahçenizi göremediğimden bu konuda şöyle diyebiliriz, her bir asma gövdesinin 50cm çaplı çevresini içine alacak şekilde bir çanak ayarlayabilir. 3-4 günde bir yaklaşık 70cm-1 m. derinliğe inecek kadar sulama yapmalısınız. böylece zamanla diğer taraflara gitmiş kökler sizin suladığınız bölgeye doğru ilerlemeye başlayacak ve daha sağlıklı bitkileriniz olacaktır. not: bitkilere sadece su ile besleyemeyeceğimiz, onlara balkonlarda/bahçelerde yapılan kompost gübrelerinizden vermeniz veya organik maddece zengin hayvan gübre şerbetini vermeniz sağlıklı bitkileriniz olmasına fayda sağlayacaktır. bloğumuzda bu konuda bilgiler de vardır bakabilirsiniz...

      Sil
  3. Evet açıklamayı olumlu buldum teşekürler.

    YanıtlaSil
  4. Bir aşmaya ne kadar koyun gübresi atilir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kullanacağınız hayvan gübresinin yanmış olması (güneş altında bir kaç ay durması) gerekmektedir. her toprağın ihtiyacı mineral ve element içeriği aynı olmadığından bu konuda net bir şey söylemek mümkün olmamakla beraber asma başına 1 ile 5 kg hayvan gübresi vermek uygun olabilir. ancak hayvan gübresi kullanırken kök bölgesine direk temas etmeyecek şekilde ve toprağa karıştırılarak verilmesi gerekmektedir. sonrasında hemen bolca sulanmalıdır. Gübrenin yanıp yanmadığından emin değilseniz gübre şerbeti yapılabilir ve bu gübre şerbetinden mart ayından itibaren bağ bozumuna kadar ayda bir kullanılabilir.

      Sil
    2. burada gübre şerbeti için bilgi var bakabilirsiniz:

      https://organicperson.blogspot.com/2017/09/organik-dogal-gubre-serbeti-yapmak.html

      Sil
  5. Bağ uyuzu neden oluyor? Bu sene ikinci kez oldu?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için önemli...

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK