ŞEFTALİ YETİŞTİRİCİLİĞİ, şeftali yetiştirme, peach cultivation, şeftali ağacı bakımı, şeftali sulama, şeftali budama, gübre, meyve seyreltme, toprak işleme
ŞEFTALİ AĞACI YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI
SICAKLIK: şeftali erken uyanan bir ağaçtır. çiçekler açıldığında, don olursa, çiçekler zarar görür. yaz sıcaklığının düşük olması kaliteyi olumsuz etkileyecektir. meyve olumu gecikecektir.
TOPRAK PH: 6-7 olmalıdır. killi ve ağır topraklar uygun değildir. toprak iyice işlenmelidir.
BUDAMA: şeftali ve nektarin ağaçları, diğer ağaçlara göre fazla budama ister. nedeni, meyvelerin 1 yıllık sürgünlerde oluşmasıdır. her yıl düzenli olarak meyve isteniyorsa budama yapılıp yıllık sürgün vermesine olanak sağlanmalıdır. her yıl sert budanır. dal gözü, odun gözü dikkate alınıp kesilmelidir.
şeftali ağacı |
YAZ BUDAMASI: amaç meyve kalitesini yükseltmek, kış budaması işini hafifletmektir. bunun için , şekil bozan, zararlı, kuru dallar kesilir. en uygun zaman haziranın ortasıdır.
KIŞ BUDAMASI: önceki yıl ürün vermiş yorgun dallar kesilir. güneşi engelleyen obur dallar çıkarılır.
ŞEKİL BUDAMASI: nemli bölgelerde, goble şekli ve yüksek gövdeli olabilir. suyu az olan bölgelerde ağaç dalları biraz daha aşağıya yakın olması avantajdır.
SULAMA: en fazla su isteyen bitki şeftalidir. meyvelerde çekirdek oluşumundan itibaren suya ihtiyacı vardır. meyvelerin olgunluk halinden 3-4 hafta önce yapılacak sulamalar çok güzel sonuç verecektir. meyve kalitesi yükselecektir.
sulama zamanını kestirme: toprağın işlenen kısmından aşağı 10cm lik kısmı kuruduğunda sulama zamanı gelmiş demektir. sulama 1 defada bolca yapılmalıdır.
GÜBRE: yeşil gübre ve çiftlik gübresi uygundur. gübre taç iz düşümüne verilmelidir.
MEYVE SEYRELTME: meyve çekirdekleri sertleşmeden, çağla döneminde seyreltme yapılmalıdır. her 15-20 cm de bir meyve ve her meyveye 40-60 yaprak düşecek şekilde olmalıdır.
TOPRAK İŞLEME: derin sürüm yapılmamalıdır.
HASAT: meyveler avuç içinde sağa sola çevirilerek hasat edilir. aynı anda olgunlaşma olmadığından hasat, 2-4 gün aralarla 3-5 defada toplanırlar.
MUHAFAZA: 0 derecede %85-90 nemde 2-4 hafta dayanır.
çok fazla ürün varsa, kendimiz yiyeceksek, reçelini yapmak da uygun olabilir.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için önemli...