NEDEN ORGANİK YAŞAM? NEDEN EKOLOJİK HAYATI SEÇMELİYİZ?
günümüzde sağlıklı yaşamak insanın elinde olan bir şey değil. çevremizden, genlerimizden, yediklerimiz, içtiklerimizden, bir çok sebepten dolayı, her insan kötü bir hastalığa yakalanma riskiyle baş başa kalmış durumda. dünya üzerinde yaşayan milyarlarca insanın, büyük bölümü, kalp hastalıkları, tansiyon , şeker, kanser gibi önemli hastalıklarla baş ediyor. tamam bu hastalıklar öldürmüyor ama, insani yaşam şartlarından bizleri uzaklaştırıyor. insanlar hastalandıktan sonra, kafaları dank ediyor ben bu dertten nasıl kurtulurum? diye araştırmaya girişiyorlar. hayatlarında önceden kavrayamadıkları, güzel şeyleri aramaya çıkıyorlar veya bazıları bunun da farkına varamamış olabiliyor...
NEDEN EKOLOJİK VEYA ORGANİK YAŞAMI SEÇMELİYİM?
ben insanları iki kısıma ayırıyorum.
birinci grup: hayat amacı olan, bu dünyaya bir şeyler vermek üzere kodlanmış, zaman zaman kendini sorgulayabilen, hatalarını sonradan fark edebilecek bir kafaya sahip, hayattaki olumsuzlukları görerek, kendine olumlu yolları çizebilme cesaretine sahip insanlar...
İkinci grup: yaşam amacını kavrayamamış, amaçsızca oradan oraya koşturan, zararlı alışkanlıklarının farkına varacak düşünme yeteneğini kullanamamış, hayatta hep söylenen, dert yanan ama hiçbirşeyin ucundan tutmamış kişiler...
şimdi, bu yazıyı okuyabilme cesaretinde olduğunuza göre, ya birinci grupta olmalısınız veya birinci grup ile diğer grubun arasında kalmış kişilerden olmalısınız. şimdi gelelim başlığımıza, ekolojik yaşam nedir?
benim penceremden anlatmak isterim; ekolojik yaşam, dünyada sadece insan olarak yaşamadığımızı, hayvanlar,bitkiler ve doğal kaynaklarla bir bütün olduğumuzu idrak edebilen bir yaşam biçimidir. yaptığın her harekette, sorumluluk duymaktır. en basitinden, ellerini yıkarken, suyu tasarruflu kullanmak, oturma odasında aydınlığı sadece bir tek lambadan sağlayabileceğinin farkına varmak ve diğer ampulleri sökerek, birşeyler yapmış olmanın verdiği özgüvenle, güçlülük duygusuyla yaşamı keyiflendirmek demektir. hayat, sadece ye, iç, gez, eğlen değildir. bunun farkına varabilmiş insanlar, hayattan inanın ki diğer tip insanlardan daha fazla keyif alıyordur. daha fazla yaşadığını hissediyordur. hepimiz bu dünyada çok kısa kalmaktayız. farklı inançlarda olan insanlar da olsak, dünyada bir iz bırakmış olmak kadar insana başka bir mutluluk kaynağı olmasa gerek. bu yüzden ekolojik yaşam, bizim gibi düşünenler için biçilmiş kaftan.
Ekolojik yaşama geçiş için neler yapılmalı?
- öncelikle, kullandığımız zararlı alışkanlıkları terke etmeliyiz. (alkol, sigara vb...)
- sakın, kendimizi teknolojiden koparmamalıyız. çünkü, sağlıklı bir beyin, bulunduğu çağın gerektirdiklerinden, çağın getirdiği bilgi birikiminden kendini alı koymaz. tamamen kendimizi bilim ve teknolojiden soyutlarsak, sorunlara karşı yeterince çözüm üretemeyiz. ancak, her çıkan telefonu alıp kullanmak, her yıl bir bilgisayar değiştirmek de ekolojik yaşam felsefesine aykırıdır. kararını iyi belirlemek gerekir.
- bitkilerle iyi geçinmeli, onları tanımalı, karşılıklı olarak bitkilerle iyi geçinmeliyiz. organik ürünlere yönelmeliyiz. organik ürün demek gerçek ürün demek. 200 yıl öncesindeki yiyecek tadını yakalayabilmek demek. biliyorum organik ürünler şu an taklit meyve sebzelere göre pahalı durumda. o zaman, evimizde, balkonumuzda, bahçemizde yetiştirebiliriz. hem yetiştirme keyfini bir kez tattık mı? o ana kadar neler kaçırdığınızı fark edeceksiniz? ama bu farketme olayı çok olumlu bir gelişmenin başlangıcı da olabilir.
- hayvanlara karşı saygılı ve sevgi dolu olmalıyız. "böcek, yılan, sürüngenleri de evinizde besleyin demiyorum :)" ama öldürmeden doğasına katmak ekolojik yaşamın temel direklerindendir.
- doğanın işleyişini bozmak, ondan nemalanırken diğer canlıları yok saymak bu felsefede yer bulamaz.
- rüzgarı yüzümüzde hissedeceğiz. su kenarlarına gidip, gözlerimizi kapatıp, su ve dalga sesini dinleyeceğiz. doğanın paydaşları olan hayvanları, kuşları görecek, tüylerimizi diken diken edeceğiz. bu kısım en anlamlı kısımlardan biri... ekolojik yaşam felsefesinde olanlar, kamp yaparak, günübirlik doğa seyahatlerinde bulunarak, piknik yaparak, doğayla, kopukluklarını giderebiliyorlar.
- ...
- ...
ekolojik yaşamın özeti, insanın kendini tanıması, hayat amacının olması ve hayatı doya doya yaşaması olarak tanımlayabilirim. tüketim toplumu olmaktansa, üretim toplumu olalım, bakın hayat ne kadar yaşanılır olacak... sizlerin de sağlıklı, hayatın keyfini çıkarabilen insanlar olduğunuzu düşünerek, hepinize kocaman iyi enerjimi ve yolluyorum... "Ekolojik yaşamı deneyen vazgeçemez diyorum"....
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için önemli...