ORGANİK, DOĞAL, EKOLOJİK GÜBRELEME
ORGANİK, DOĞAL, EKOLOJİK GÜBRELEME İÇİN NELER YAPILMALI?
Bazı sebze - meyve yetiştirenlerden duyuyorum.
"Ben organikçi olduğumdan kimyasal gübre vermiyorum" diyorlar.
ben de, "peki bitkilere nasıl besin veriyorsunuz? " hiç birşey vermiyorum. verdiği kadar versin. zaten doğal olan bu."
"hayır, doğal olan bu değil"
Öncelikle tüm canlılar gibi bitkiler de su ve besine ihtiyaç duyar. hatta, bir de bunlar meyve oluşturup kendi bünyelerinde birktirdikleri mineral- vitaminleri de bu meyveye katarak dışarı veriyorlar. tabiki kendi bünyelerinde topladıkları mineral ve elementlerden yoksun kalmaya başlıyorlar ve verimleri azalıyor. gösterişli durumları gidiyor (yapraklarda ve gövdede hastalıklar, mantarlar vs.. oluşmaya başlıyor) Güçlü olmayan bünyeleri hastalanmaya ve keyifsizleşmeye başlıyor.
Yani bitki besine ihtiyaç duyuyor. bunun için illa kimyasal hazır gübrelerden kullanmak şart değil. bunun için organik ve sağlıklı olan formüller anlatacağım.
- Kompost gübre: yapımı birazcık zor gibi görünsede zevkli bir iştir. bu gübre mineral-elementlerce oldukça zengin içeriğe sahiptir.
organik/ kompost gübre yapımı burada anlatılmıştır;
Kullanımı: Hazırladığınız yani görünüm olarak siyah bir torf görünümüne yakın topraklaşmış gübreyi bahçede özellikle kış aylarına girerken (ekim- kasım gibi) , ağaçlar uyanmaya başladığı mart-nisan aylarında bir de mart- eylül arası ayda bir de olabilir bir sefer de olabilir. bitkinin toprağına karıştırılarak verilmesi uygun olacaktır.
- Tavuk, küçükbaş, büyükbaş, güvercin, yarasa, solucan vs. gübreler: bu tür hayvansal gübreler de oldukça güzel ve verimli bahçeler yaratmakta ve toprağı iyileştirmede iyidirler.
Kullanımı: direk ağaç veya bitki köküne atmak zararlı ve yakıcıdır. bunun için toprağa karıştırılarak verilmeli veya ağaç taç iz düşümlerine gömülmeli veya gübre şerbeti yaparak sulamayla verilmelidir.
TAÇ İZ DÜŞÜMÜ |
v
YanıtlaSil