MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİ mısır nasıl dikilir,mısır ne zaman dikilir, mısır yetiştirme DARI YETİŞTİRME

MISIR (DARI)

EKİM: Toprak ekimden önce en az 15-20 cm derinlikte işlenmelidir.toprak sıcaklığı 13-15 derece olduğunda tohumlar ekilebilir. genelde mart ortası nisanın başları uygundur. ikinci ürün dikimi ise haziran sonu ekilmelidir.


ekim derinliği, 4-5 cm
ekim sıklığı 18-25 cm
sıra arası 70 cm olmalıdır.fide olarak da ekilebileceği gibi direk tohumdan da ekim yapılabilir. bu değerler fide için belirtildi. tohum ekiminde ise daha yakın ekim sıklığı uygulanır. çıkan fideler bu aralıklara gelmek koşuluyla seyreltilir. seyreltme bitki 10-15 cm olduğunda yapılmalıdır.

fide olarak dikilecekse, mart başı ekim yapılır, nisan başı yerine dikilir. (3-4 yapraklı olduklarında)

ÇAPA:
 İlk çapa seyretme işlemi ile yapılır.
 2. çapa; bitki 40-50 cm boyuna geldiğinde yapılır ve boğaz doldurma işlemi yapılır.ayrıca gübre de bu arada verilir.

SULAMA: sulama her bitki de olduğu gibi sabah erken saatlerinde yapılmalıdır. sabah erken saatlerinde mısır yaprağında rulo halinde kıvrılma görülüyorsa hemen sulanmalıdır.

iyi bir verim için sulama 3-4 defa yapılmalıdır. 
1. sulama: gübre sonrası
2. sulama:  tepe püskülü çıkarmadan 1 hafta öncesi 
3. sulama: çiçeklenme dönemi 
4. sulama:süt olum döneminde yapılır.


HASAT: koçan klavuzunun kuruyup, mısır tanesinin normal renk aldığı, tanelerin sömeğe bağlandığı yerde siyah leke oluştuğunda yapılır. hasat olgunluğuna, çiçeklenmeden 45-60 gün sonra gelir.

mısır kendinden sonra dikilen diğer ürünün verimini arttırır.


hasat sonrası sap parçaları vs. çok ince parçalanıp toprağa gömülmeli (çok iyi bir gübre ) veya kompost gübre yapımında kullanılır.

organik gübre yapımını bu adresten bakabilirsiniz

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK