LİMON yetiştiriciliği, limon yetiştirme, limon ağacı sulama, limon ağacı bakımı

limon ağacı gübreleme, limon püf noktaları, limon budama nasıl yapılır?, limon toprak isteği


TOPRAK İSTEĞİ: havalı toprağı seven limonun toprağı iyi işlenmelidir. toprak işleme derinliği 10cm. yi geçmemelidir. yılda 4-5 kez çapalanması veya yaz- ilkbaharda,15-20 günde bir çapa yapılır.

PH: 5,5-6

SULAMA: nisan- mayısda sulamaya başlanır. temmuz - ağustosta sıklık arttırılmalıdır.ilk yağmurlara kadar su verilir. su verme aralığı: 15-35 gün ara ile yüzey sulama yeterlidir.kök boğazına su gelmemelidir.

BUDAMA: çok önemlidir.verimi düşene ağaçlarda verim arttırıcıdır. mutlaka yapılmalıdır. ekim sonu - kasım başı gibi yapılmalıdır. yere bakan dallar kesilmelidir. her yıl uç almak gerekebilir. 4-5 cm den (çap) büyük dallar, asla kesilmemelidir.

GÜBRE: kasım -aralıkta gübre taç çevresine 15-20 cm. derinliği dolduracak şekilde verilir. en iyi gübre ağır gübresi ve kompost gübredir. 



LİMON AĞACI İSTEKLERİ
  1. Limon ağacı rüzgarı sevmez. rüzgar kıran yapılıp rüzgarın etkisini en aza indirmelidir. 
  2. gövdeye de kireç badanası uygulanır ki güneş yakmasın.
  3. aşırı sulama sevmez. su gölet halinde gövdeyi tutmamalıdır. bu yüzden eğimli yere dikilir.
limon ağacı meyvesi
yedi veren limon ağacı ve meyveleri

Yorumlar

  1. Bende yeni almis oldugum limon agacım bulunmaktadır. Agacıma limon kabuklarını rendeleyerek suda beklettıgim suyu versem yararı olurmu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. limon asidik topraklarda yaşar. bu nedenle bu yönteminiz ufak ta olsa katkı sağlayacaktır.

      Sil
  2. 16 adet cekirdegi dun itibariyle cimlendirme saksilarina ektim. Yazdiklarinizi okudum ve bu noktalara dikkat edecegim. Cimlenmeden sonra ne kadar aralikla dikmem lazim? her 2 mt yeterli mi? Sonucta belirli buyukluge gelince tepelerini kesip, enine buyumesini saglayacak.

    YanıtlaSil
  3. çimlendikten sonra küçük saksılara geçirerek belli büyüklüğe getirmek gerekir. 2 yaşında olduğunda aşılanması gerekecektir.

    YanıtlaSil
  4. Saksıya yeni dikilmiş limonların sulamasaı nasıl yapılmalı. Bir de sıcak bir odada cam ke arında. Ugunmudur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. limon kışın -3 derece civarında rahatsız olmaya başlar. bu yüzden kışın camekan lara konulmalıdır. sulamasına gelince limon hafif nemli toprakları sever. çok fazla suya boğmadan belli aralıklarla sulayabilirsiniz.

      Sil
  5. Merhabalar,
    Benimde bir limon ağacım var. Mart ayında aldık.Hatta iki fidan bir aradaydı alırken ve limon ağacımın üzerinde limonlar vardı yanındaki ise sadece yeşillikti bana onun ya mandalina **** kumkat olduğununu söylediler. kendi toprağına ek Bahçe toprağı aldım
    ve çok daha büyük bir saksıya diktim. Saksının altına biraz çakılda koydum. Limonlarım varken de çiçek açtı sonra çiçeklerim döküldü sonra limonları topladık. Ardından 2 ay sonra bir anda hızlıca iki fidanda yine çiçeklendi yeni dallar yapraklar filizlendi çokça yeşillendik ve çiçeklendik. Arkasından çiçeklerim döküldü limon ağacım limon yaptı belki 30-35 tane limonum olacaktı ama gün ve gün döküldüler birazda olsa büyüyebilen 2 limonumdan 1 tanecik kaldı.Diğer fidan ise hiç meyve vermedi bile . Neden dökülmüş olabilirler? her akşam onları çok olmamak kaydıyla suluyorum 15 günde bir çiçek vitamininin 1 kapağını 1L suda karıştırıp tüm çiçeklerimi ve limonumuda bir miktar vitaminli su ile suluyorum. Limonumun yerini hiç değiştirmedim balkonumda sabit yerinde duruyor balkonum oldukça güneş alıyor ama limonuma genelde akşam güneşi vuruyor saat 3'ten sonra direk güneşi görüyor.
    Ne yapmalıyım meyvelerime kavuşmak için lütfen yardım edin?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, Sorunuzla ilgili olarak bir çok yanıt olabilir. hastalık veya zararlılar, toprak ph'ı (asitlik durumu), havasızlık, aşırı sulama vb... ancak turunçgil ağaçlarında ki sizin evinizdeki limonun 2-3 yıllık bir fidan olduğunu düşünürsek, her ağaç kendi boyutunun kaldırabileceği kadar meyve bağlar. geri kalan meyveleri ya çiçekken ya da küçük boyuttayken döker. sizin limonunuz da boyuna göre oldukça fazla küçük limon vermiş. bu da genel şartlarından memnun olabilceğini gösteriyor. ancak siz seneye en fazla limonunuzda 5-6 adet limon kalacak şekilde ve her limonun arasında en az 20-25 cm aralık olacak şekilde geri kalan küçük limonları elinizle seyreltmelisiniz. ayrıca aşırı sulamadan kaçınılmalı ve sadece toprağın hafif nemli kalacak kadar sulama sıklığını ayarlamalısınız. sulama yaparken saksının altından su geldiği an sulama bitmeli. ayrıca besin maddeleri vermeniz iyi birşey ancak limon asitli toprakları seveceğinden yediğiniz limon, portakal vs.. turunçgil kabuklarını saksının dış kenarlarına gömebilirsiniz. azot fosfor ve potasyum içeren gübreler ile leonardit vb. gibi organik içerikli gübreler verebilirseniz. daha sağlıklı ağacınız olacaktır.

    YanıtlaSil
  7. Hayırlı geceler .Bende çekirdekten limon yetiştirdim ve bahçeye diktim üzerinde bolca dikeni var.Meyve vermesini istiyorum geçen sene aşı yaptık olmadı .Asi olmadan meyve vermezmi acaba .Bu arada limonum aşağı yukarı on sene oldu.yakında budamasini yaptık .cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  8. çekirdekten gelişen turunçgillerin hepsi aşılanmadan turunç olur. limonunuzun meyve vermesi için mutlaka aşılanmalıdır. limon, mandalina, portakal veya greyfurt aşısı yapılabilir.

    YanıtlaSil
  9. Çiçekli iken sulanmaz diyorlar dogrumudur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet tüm bitkiler ve meyve ağaçları için geçerlidir. çiçekli dönemde yapılan sulama verim kaybına sebep olur. ancak çok kurak geçen dönemlerde bir miktar su verilmelidir.

      Sil
  10. Zamp hastalığın caresi yokmu her yıl 30.40 agacım ölüyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için önemli...

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK