AĞAÇLARIN BUDANMASI, BUDANMA ZAMANLARI, MEYVE AĞAÇLARI BUDAMASI, FİDAN DİKİM BUDAMASI, KIŞ BUDAMASI, YAZ BUDAMASI

FİDAN VEYA AĞAÇ BUDAMA ZAMANLARI

 İDEAL FİDAN NASIL OLMALIDIR?
1-2 yaşında, 150 cm den uzun, 10-15 mm çaplı olmalıdır.

FİDAN DİKERKEN BUDAMASI: Fidanın adapte olmasına yardımcı olmak için fidan 75 cm yükseklikten tepe kesimi yapılır. tepe noktasına en yakın sürgün lider kabul edilir. sürgün uzunlukları 7,5-10 cm olduğunda iki haftada bir  liderin 10 cmlik alt kısmı  el veya makas ile kesilir. 

MEYVE AĞAÇLARINDA BUDAMA: yaz ve kış olmak üzere ikiye ayrılır. kış budaması; kışı ılık geçen yerlerde kış dinlenmesine girdikten sonra yapılabilir. kışı sert geçen yerlerde yaprak dökümünden ilkbahar gelişme başlamasına kadar ki dönemde yapılabilir.  yaz budaması: genç ağaçların şekillendirilmesinde kesinlikle yaz budaması yapılmalıdır. hazirandan ve ağustos ayına kadar yapılır. sürgün seyreltme, eğme, bükme, açıları daraltma, genişletme, uç alma, şekli bozan veya istemeyen dallar bu dönemde kesilir. 

GÜL BUDAMA: kış sonu veya ilkbahar başında yapılır. devamlı çiçek açan güller ilkbahar da budanmalıdır. 

ÇİT BİTKİLERİNİ BUDAMA:mayısın ikinci yarısı, temmuz sonu, eylül sonunda olmak üzere yılda 3 defa budama yapılmalıdır. 

YAPRAĞINI DÖKEN TÜRLERDE BUDAMA: genellikle kış sonunda budanır. 
yaprağını döken tür olup, kanama özelliği olan ceviz, akçaağaç, huş, karaağaç vb. gibi ağaçlar sonbaharda, 
yaprağını döken tür olup, büyüme döneminde çiçek açan süs kirazı, süs elması, yalancı akasya, erguvan gibi ağaçlar çiçeklenme dönemleri bittiğinde yani geç ilkbaharda budanırlar. 

İĞNE YAPRAKLILAR DA BUDAMA: kuru dallar kesilecek ise her dönem kesilebilir. yeşil budama yapılacaksa sonbahar ve kış mevsiminde yapılmalıdır. 

ARDIÇ, ŞİMŞİR, SERVİ VE YALANCI SERVİLER DE BUDAMA: bütün mevsimlerde büyüme devam ettiği için yıl boyunca budanabilir. 

BÜTÜN ÇİÇEK VEREN ÇALI TÜRLERİ, BODUR AĞAÇLAR VE OYA AĞACINDA BUDAMA: çiçeklenme döneminden sonra budama yapılır.

        NOTLAR: 
  • Budama açısı 10'u 10 geçe yapılır.
  • Çapı 5 cm den küçük olan dallara macun sürülmesine gerek yoktur. 
  • Budama yaparken budama aletleri 1 miktar çamaşır suyuna 5 miktar su koyularak solüsyon sağlanır. bu solüsyonla budama aletleri dezenfekte edilir.  
  • Budama yapılan dallara aşı macunu, sutut veya kil gibi madde sürülmeden dallarda yaralar açık bırakılmamalıdır. 



Yorumlar

  1. youtube - videodl.cc
    youtube - videodl.cc. youtube - Videoodl.cc. YouTube. youtube - download youtube videos Videoodl.cc. youtube - Videosl.cc.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için önemli...

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK