AŞI NASIL YAPILIR, GÖZ AŞISI NEDİR NE ZAMAN?, KALEM AŞISI NEDİR? BİLİNMESİ GEREKENLER, PÜF NOKTALARI, DURGUN GÖZ AŞISI, ERKEN SÜRGÜN GÖZ AŞISI GEÇ SÜRGÜN AŞISI
FİDAN VEYA AĞAÇLARIN AŞI TÜYOLARI
AŞI KALEMİ ALMAK
- Kalemde 2-3 veya 4 göz bulunmalı. Bu gözler patlamamış uyur gözler olmalıdır.
- Meyvesini sevdiğimiz hastalıksız ağaçtan kalem seçerken bir yıllık (kurşun kalem kalınlığında), pişkinleşmiş ve güneş gören taraftaki dallardan kalem alınmalıdır.
- Obur dallardan kesinlikle kalem alınmamalıdır.
- Kalem alım işlemi sabah veya akşam serinliğinde olmalıdır.
- Kalemler alındıktan sonra yaprakları temizlenip, serin bir yerde saklanmalıdır.
- Aşı zamanına kadar +4 derecede (buzdolabın sebzelik bölümü olabilir.) plastik poşet içinde saklanır.
- Aşı, kalem alımından bir kaç gün içinde gerçekleşecekse, kalemler su dolu kovada veya ıslak çuvala sarılarak da saklanabilir.
- Kalem aşılar göz aşı tutmayan çeşitlere uygulanır.
GÖZ AŞISI
- Göz tek tomurcukludur. Yaprak bulunan göz de yaprak kesilip, yaprak sapı kalır.
- Göz aşısı topraktan 10-15 cm yukarıda olmalıdır.
- Gözün özü aşının tutması için çok önemlidir. Onun için göz alırken, gözde öz kalmalı. Anacın gözünü odun dokusundan ayırırken, gözün özü ayrılmamalıdır. Yani gözle anacın gözü karşılıklı olduğunda gözlerin özleri birbirine değmelidir.
- Aşı yaptıktan sonra aşı yeri aşı bağıyla sıkıca bağlanır. Bağlandıktan sonra gözün üzeri yukarıdan aşağıya doğru sıvazlanır. Aşı bağı gevşemezse iyi bağlanmış demektir.
- Aşı yeri rüzgarın estiği istikametin aksi tarafına yani rüzgarın hakim olduğu yöne yapılır.
- 15- 20 gün içerisinde aşı tutup tutmadığı anlaşılır. Aşı tutmuşsa yaprak sapı kendiliğinden düşer.Tutmamışsa göz solar, yaprak sapı da kurur ve göz üzerinden düşmez.
- Tutmayan aşılarda aşı yerinin 3-5 cm alt tarafına tutmadığı anlaşıldığı an da zaman kaybedilmeden tekrar aşı yapılır.
GÖZ AŞI ZAMANLARI :
- DURGUN GÖZ AŞISI: en önemli aşı zamanı temmuz sonundan eylül başına kadar yapılır. daha çok kışı soğuk geçen yerlerde tercih edilir. o yılın sürgünlerinden göz alınır. aynı yıl aşı tutar ama kışa girildiği için göz uyanmayıp, ilkbaharda sürmeye başlar.
- ERKEN SÜRGÜN GÖZ AŞISI: mart ve nisan aylarında yapılır. kışları ılık geçen yerlerde tercih edilir. gözler durgun dönemde uyanmadan alınıp, saklanır. aşı yapılacak anaca su yürümeye başladığı zaman aşı gerçekleştirilmelidir.
- GEÇ (HAZİRAN) SÜRGÜN GÖZ AŞISI: mayıs sonundan temmuz ayına kadar yapılabilir. kışı ılık geçen yerlerde tercih edilir.
AŞI İÇİN ÖNEMLİ NOTLAR
- Aşı yapılmadan bir hafta önce kabuğun rahat kalkması için sulama yapılmalıdır.
- Aşı yapıldığı gün yağmurlu, fazla donlu, aşırı rüzgarlı ve ya çok sıcak olmamalıdır.
- Aşı yapıldıktan bir kaç gün sonra aşı macunun da çatlama, açılma varsa macun yeniden sürülmelidir.
- Aşı bağı için en uygun olanı rafya dır. rafya yoksa pamuk yün iplik veya polietilen şeritler kullanılabilir.
- Aşı sonrası ot alma, sulama ve zirai işlemler yapılır. Ertesi ilkbaharda uyanma başlamadan aşının 8-10 cm yukarısından kesilir. aşı gözünün altında ve üstündeki filizler kesilmelidir.
Badem ağaçlarında çevirme aşısı yapmak istiyorsak; erken ilkbaharda aşı yapılmalı. aşı kalemleri uyanmamış, badem ağacımız ise uyanmaya başlamış olmalıdır. çapı 5 cm ye kadar olan dallara veya gövdeye yonga veya çift kapaklı göz aşı, daha kalın dal ve gövdeye kalem aşı yapılmalıdır. aşı yapılan ağaç 3. yıldan sonra meyve vermeye başlar.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için önemli...