ŞEFTALİ YETİŞTİRİCİLİĞİ, şeftali yetiştirme, peach cultivation, şeftali ağacı bakımı, şeftali sulama, şeftali budama, gübre, meyve seyreltme, toprak işleme

ŞEFTALİ AĞACI YETİŞTİRMENİN PÜF NOKTALARI

SICAKLIK: şeftali erken uyanan bir ağaçtır. çiçekler açıldığında, don olursa, çiçekler zarar görür. yaz sıcaklığının düşük olması kaliteyi olumsuz etkileyecektir. meyve olumu gecikecektir. 

TOPRAK PH: 6-7 olmalıdır. killi ve ağır topraklar uygun değildir. toprak iyice işlenmelidir. 

BUDAMA:  şeftali ve nektarin ağaçları, diğer ağaçlara göre fazla budama ister. nedeni, meyvelerin 1 yıllık sürgünlerde oluşmasıdır. her yıl düzenli olarak meyve isteniyorsa budama yapılıp yıllık sürgün vermesine olanak sağlanmalıdır.  her yıl sert budanır. dal gözü, odun gözü dikkate alınıp kesilmelidir.

şeftali ağacı, peach tree
şeftali ağacı
YAZ BUDAMASI: amaç meyve kalitesini yükseltmek, kış budaması işini hafifletmektir. bunun için , şekil bozan, zararlı, kuru dallar kesilir. en uygun zaman haziranın ortasıdır. 

KIŞ BUDAMASI: önceki yıl ürün vermiş yorgun dallar kesilir.  güneşi engelleyen obur dallar çıkarılır. 

ŞEKİL BUDAMASI: nemli bölgelerde, goble şekli ve yüksek gövdeli olabilir. suyu az olan bölgelerde ağaç dalları biraz daha aşağıya yakın olması avantajdır.

SULAMA: en fazla su isteyen bitki şeftalidir. meyvelerde çekirdek oluşumundan itibaren suya ihtiyacı vardır. meyvelerin olgunluk halinden 3-4 hafta önce yapılacak sulamalar çok güzel sonuç verecektir. meyve kalitesi yükselecektir.

sulama zamanını kestirme: toprağın işlenen kısmından aşağı 10cm lik kısmı kuruduğunda sulama zamanı gelmiş demektir.  sulama 1 defada bolca  yapılmalıdır.

GÜBRE: yeşil gübre ve çiftlik gübresi uygundur. gübre taç iz düşümüne verilmelidir. 

MEYVE SEYRELTME: meyve çekirdekleri sertleşmeden, çağla döneminde seyreltme yapılmalıdır. her 15-20 cm de bir meyve ve her meyveye 40-60 yaprak düşecek şekilde olmalıdır.

TOPRAK İŞLEME: derin sürüm yapılmamalıdır. 

HASAT: meyveler avuç içinde sağa sola çevirilerek hasat edilir. aynı anda olgunlaşma olmadığından hasat, 2-4 gün aralarla 3-5 defada toplanırlar.

MUHAFAZA: 0 derecede %85-90 nemde 2-4 hafta dayanır.
çok fazla ürün varsa, kendimiz yiyeceksek, reçelini yapmak da uygun olabilir.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK