BADEM AĞACI YETİŞTİRME TEKNİKLERİ, badem ağacı yetiştiriciliği, badem ağacı bakımı, badem ağacı sulama, badem ağacı toprak, badem gübre, badem hasat zamanı, badem aşısı,

BADEM AĞACI PÜF NOKTALARI

badem çiçeği
badem ağacı çiçek açmış
Badem bilindiği üzere, birçok meyve ağacından önce çiçek açmaktadır. bu nedenle, kışı sert geçen yerlerde don olayı ile birlikte açmış olan tomurcuklar zarar görür. bu don olayı ilkbaharda görülebilir. ege ve akdeniz bölgelerinde bu olaya nispeten daha az rastlanmaktadır. badem çiçeklerinin bademe dönüşmesi için arıya ihtiyaç vardır. arı sayesinde tozlaşma meydana gelir. Bu da badem meyvesinin oluşmasını sağlar. 

TOPRAK İŞLEME: sonbaharda toprak derin işlenmelidir.  ilkbahar ve yaz aylarında yapılavcak toprak işleme yüzeysel olmalıdır. 

GÜBRE: çiftlik gübresi verilebilir. 3-4 yılda bir dekara 4 ton çiftlik gübresi verilir. gübre toprağa karıştırılmalıdır.

SULAMA: nisan- mayıs aylarından itibaren sulamaya özen gösterilmelidir. bu sayede, meyvelerin boyutu büyüyecektir. ve verim artışı gözlenecektir. yazın ilk yağmurlar başlayana kadar sulama 10-15 günde bir yapılabilir.

BUDAMA: bademde çiçek tomurcukları yıllık sürgünlerde olur. her yıl düzenli olarak budanmalıdır. ancak şiddetli budama yapılmaz. her yıl 1-3 yaşlı dal kesilir ve sulama tam yapılırsa, verim artışı olacaktır. ayrıca taç sınırlamak için tepedeki dal kesilmemelidir. 15-20 yıllık ağaçlarda da gençleştirme budaması yapılır.

HASAT: meyve dış yeşil kabuğun kahverengine dönüşüp, çatlamasıyla hasat başlar. not: ağacın iç kısımlarındaki meyvelerde çatlamadan hasat başlamaz. hasatta sırık vs. hasar verici aletler kullanılmaz. en uygunu dalları silkeleme şeklinde yapılandır. dış kabuğu ayrılmayan bademlerin, en kısa zamanda hasattan sonra dış kabuktan elle çıkarılması gerekir.

AŞI: martta: yonga göz aşısı
haziran: T GÖZ AŞISI,
ağustos sonu-eylül: (geceleri havanın soğumaya başladığı günler): yonga veye T göz aşısı yapılabilir.

Yorumlar

  1. Kendim yapmayı bilmediğim için dışarıdan doğal badem sabunu almayı düşünüyorum. Toptan veya perakende badem sabunu satan, tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı? İnternetten https://www.naturasabun.com/urun/badem-sabunu/ adresini gördüm buradan almayı düşünüyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için önemli...

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK