KAVUN YETİŞTİRME, KAVUN YETİŞTİRİCİLİĞİ, KAVUN NE ZAMAN EKİLİR
KAVUN YETİŞTİRME TEKNİKLERİ PÜF NOKTALARI
PH:6-7
TOPRAK HAZIRLIĞI: sonbaharda toprak derince sürülür. gübre verilir. ilkbaharda tarla tekrar sürülmelidir.
ÇİMLENME: 10-12 günde çimlenebilir. ekildikten 3-4 hafta sonra yerine dikilmelidir. dikimden sonra, can suyu verilir.
SULAMA: meyve oluşumu döneminden sonra, sulamalar sıklaştırılır. bu devreden itibaren 10-15 günde bir sulama yapılmalıdır. sularken meyveler, su ile temas etmemelidir. kurak yerlerde kavunlar daha tatlı olur. o yüzden mümkün oldukça, sudan kaçınılmalıdır.
ÇAPA: 4-5 yapraklı bitkilerde 1. çapa yapılır. 2-3 hafta ara ile çapaya devam edilir. her kök üzerindeki meyvelerden köke en yakın 2-5 meyve bırakılıp, gerisi kesilerek seyreltilir. bitkiler gelişip, etrafa kol salmaya başlayınca, her dal üzerinde 4-5 yapraktan itibaren uç alma yapılabilir. böylece besin maddeleri meyveye gelecektir. yabancı ot kontrolü kollar salınıncaya kadar devamlı sökülmelidir.
HASAT: ekimden, hasada kadar 80-125 gün geçer. olgun kavunlar, sabah bıçak ile kesilir.
*not: olgun kavun;
- karpuzun aksine ağırlaşmaktadır.
- meyve saplarının dibindeki 2 küçük kulakçık kurur.
- dip kısmı hafif yumuşar ve kokar.
- kabuk rengi parlar
hasattan sonra bitki artıkları tarlada bırakılmamalıdır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için önemli...