SOĞAN YETİŞTİRİCİLİĞİ, SOĞAN YETİŞTİRME, SOĞAN BİTKİSİ TEKNİKLERİ, SOĞAN HASADI
soğan yetiştirme teknikleri
TOPRAK: süzgeç toprak ister.
EKİM TARİHİ: MART-NİSAN
HASAT TARİHİ: AĞUSTOS EYLÜL
HASAT: yeşil soğanların yaprakları ara ara kesilir. yemeklere, salatalara organik ev yapımı olarak sunulabilir. soğan bitkisi rüzgarda kuruduktan sonra hasat edilir.
kurutma: 20c derece de kuruyana kadar beklenilmelidir.
KÖK YAPISI: max. 50-60 cm ye iner. kökler düşey iner. yanlama gitmez. bu yüzden, sık dikim yapılabilir.
ÇİÇEKLENME: 2. yada 3. yılda oluşur. 2. veya 3. yılda tohuma kaçar. bir dahaki senelerde bu tohumlardan yararlanılır.
ÇİMLENME: tohum 2 hafta ile 4 haftaya kadar çimlenecektir. genelde 15 gün yeterlidir.
SULAMA: soğan gelişme döneminde suya ve 18-20 derece sıcaklığa ihtiyaç duyar. baş bağlama* döneminde ise, 23-26 derece ideal sıcaklıktır. baş kuruma döneminin ise kurak olması istenir. yoksa soğanlar, yeniden kök verebilir.
*:baş bağlama: soğan oluşturma anlamındadır.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için önemli...