SALATALIK, BADEM, HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİ, NASIL YETİŞTİRİLİR, BAKIMI NASILDIR, SULAMASI, EKİMİ, HASADI, GÜBRESİ
salatalık (hıyar) yetiştiriciliği, salatalık nasıl yetiştirilir salatalık bakımı nasıl olmalıdır.. salatatalık kaç günde bir sulanmalıdır.
çimlenme için; optimum 11-18 c0 toprak sıcaklığı 20-34 derece hava sıcaklığı olmalıdır.
ph: 5,5-6,7
GÜBRE: dikimden önce ağır gübresi atılır. ilk gelişme devresinde gübre ihtiyacı azdır. (meyveler toplanmaya başlandığında besin ihtiyacı artar.ağır gübresi şerbetten 1-2 defa verilirse iyi olur)
EKİM: fideler torflarda yetiştirilir. ekimden yaklaşık 20-25 gün sonra, 4-5 gerçek yapraklı fideler olur. sıra arası, 1,5 m, sıra üzeri 30-40 cm olmalıdır.
tohum ekimi : mart
fide dikimi: mayıs başı
ÇAPA: sulamalardan sonra, toprak tavında iken bitkinin kök gövdesinin havalandırılması ot mücadelesi için yapılır. sıra aralarını salatalık örtünce çapa biter.
SULAMA: en uygun damlama sulamadır. suyu seven bitkidir salatalık, düzenli ve yeterli sulamalıdır. haftada 2 kez veya 2 hasatta 1 sulanır.
HASAT: fide dikiminden 1 ay sonra ilk hasat, tohum ekim - hasat arası 50-70 gündür. hıyarda hasatlar, periyodik olarak 3 kez yapılmalı. hasat 2 ay sürer. kök başına 8-15 meyve alınabilir.
not: meyvelerin zarar görmemesi için sırık vb. şeyle bitki sarılmalı.
Yorumlar
Yorum Gönder
Yorumlarınız bizim için önemli...