KAYISI YETİŞTİRİCİLİĞİ, kayısı nasıl yetiştirilir, kayısı ağacı sulama, kayısı ağacı bakımı?

kayısı ağacı gübrelemesi, kayısı toprak isteği, kayısı budama, kaysı sulama çeşitleri, kayısı toprak işleme nasıl?

TOPRAK İSTEĞİ: Bol güneş ister.tınlı, nemini tutabilen yapıdaki organik içeriği yüksek toprakları sever. 

BUDAMA: ağaç boyu; 5-5,5 m yi geçmeyecek şekilde budanmalıdır.meyve oluşması için dallar güneş ışığını almalıdır.dallar aralanmalıdır. yukarı büyüyen dallar kısaltılır. kuru dallar kesilir.

not: kayısıda sert budama yapılmaz.

TOPRAK İŞLEME: derin sürümden kaçınılmalıdır. ekim-kasımda 10-15 cm, yazın 8-10 cm işlenir.ağaç gövdesine yakın işlemede çok dikkat edilmelidir.

PH:6,5-7,5

meyve vermiş kayısı ağacı
meyve vermiş kayısı ağacı
SULAMA: yılda 5-10 kez sulanmalıdır. sulamalar illere göre değişmekle beraber, sıcak ve kurak bölgelerde, mayıs sonu-haziran başı gibi başlanır, sonbahar yağmurlarına kadar, 15-20 günde bir sulanır.sulamanın erken kesilmesi, seneye verecek çiçek sayısını düşürür. 

ağaçlarda meyve yükü arttıkça, su ihtiyacı da artacaktır. hasattan 10 gün önce mutlaka sulanmalıdır. fazla su verildiğinde gövdeden ve dallardan zamk çıkarır. yapraklar küçülür, sararır. bir süre sonra kurur.

HASAT: kademeli meyve oluştuğundan dolayı, hasatta kademelidir. meyveler üstten alta doğru olgunlaşırlar. hasat 3 defa yapılmalıdır. kuru kayısı yapılacaklar, iyice olgunlaştıktan sonra toplanmalı. hasat sabah erken saatlerde veya akşam serinliğinde yapılmalıdır.

su verme zamanı anlama: sabah veya akşam saatlerinde, birkaç yaprak avuç içinde sıkılır. buruşup kırılmıyorsa, sulama zamanı gelmiş demektir. ses çıkararak kırılıyorsa, sulama zamanı gelmemiştir. 

KAYISI AĞACI SULAMA ŞEKİLLERİ

çanak sulama, tava sulama, yağmurlama sulama gibi yöntemler uygundur.

ÇANAK SULAMA
taç izdüşümüne açılan çanağa su bırakılır. ağacın kök boğazına su değmemesi için gövdeye doğru ikinci bir tümsek yapılır. arasını su ile doldurulur.

not: toprak kök boğazına yığılmamalıdır. ağaç için tehlikelidir.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK