ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ, zeytin yetiştirme teknikleri, zeytin ağacı bakımı,

zeytin ağacı sulama, zeytin hasat zamanı, zeytin hasadı ne zaman, zeytin budama, zeytin toprak işleme, zeytin gübreleme, zeytin sulama teknikleri püf noktaları

PH:6-8

TOPRAK İŞLEME: toprağın işlenmesi çiçek tutumundan önce bitirilmesi gerekir. yabancı ot kontrolü yapılmalıdır. toprak işleme,
  1. toprak işleme: hasattan sonra pullukla 15 cm derinlikte yapılır.
  2. toprak işleme: ilkbahar 12-15 cm derinlikte toprak tırmıklanır.
  3. top. işleme: otların temizliği ve dökülen zeytinlerin kaybını önlemek amacıyla yapılır.

zeytin ağacı
kimsesiz zeytin ağacı
GÜBRE: çiçeklenme dönemi olan mart-mayıs ayları ile, çekirdek sertleşmesi dönemi olan temmuz ayı arasında daha fazla besine ihtiyaç duyan zeytin için şubat mart aylarında gübrelenmesi gerekir.

HASAT: 15 eylül ile 15 kasım aralığında hasat zamanı başlar.  
hasat kontrolü şöyle yapılır; 
zeytin meyvesi ortadan enlemesine kesilir. çekirdek ile eti birbirinden rahat ayrılıyorsa hasat zamanı gelmiş demektir. hasat elle yapılırsa daha iyi gelecek yılki sürgünler hasar almamış olacaktır.

BUDAMA: mart 2. yarısı ile nisan sonuna kadar hastalıklı dallar ve yapraklar alınmalı. ayrıca, birbirine yakın, tacın dengesini bozan üst üste binmiş gereksiz dallar, uygun şekilde kesilir. bu işlem yazın da kışın da yapılabilir.

VERİM BUDAMASI: verim budamasının amacı, yeşil aksamın iyi havalanmasıdır.  ve iç bölgelere yetrli miktarda güneş ışıının gelmesini sağlamaktır.budamadan sonra gövde ve ana dallar kireçlenir.

SULAMA: sulamaya en çok ihtiyaç duyduğu dönem; çiçeklenme sonu ile, meyvede renk dönüşümü aşamaları arasındadır. özellikle, çekirdek sertleşmesinin olduğu temmuz ayında sulama şarttır. bu dönemde sulama yapılırsa, ürün verimi artacaktır. toplam sulama miktarı yazdan itibaren ilk yağmurlara kadar 4-5 sulama yapılmalıdır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK