saksı değişimi, saksı değiştirme nasıl, ne zaman olur?

Bitkilerimizin saksılarını değiştirme zamanı iyi belirlenmelidir. saksı değişimi için en uygun zaman mart, nisan, mayıs aylarıdır.

her bitkinin yaşama koşullarına uygun saksı çeşidi vardır. öncelikle hiç bir bitki  "geniş ve derin saksı istemem" diyemez. ancak bazı bitkiler, fazla derin olmayan saksılarda yetişebilir. ve bolca ürün alınabilir. çünkü bu tür bitkilerin kökleri  toprağın fazla derinlerine inemediğinden aşağıdaki toprağa pek önem verilmeyebilir. saksı değişimi sırasında eski toprağa başka tür bitki dikilebileceği gibi yeni toprakla karıştırmak da iyi sonuç verecektir.

saksı değiştirirken, çok yılık bitkiler, her yıl saksı değişimi yapmalıdır. her yıl önceki yıldan nir boy büyük saksılara dikildiğinde, salonunuzda, balkonunuzdaki bitkiler daha görkemli, çiçekli, yemyeşil olacaklardır. 

not: Saksı değiştirirmeden önce toprağın kuru olmasına dikkat edin. kuru olmayan toprak saksı değişimi sırasında, dağılacaktır. kökler zarar görebilir.kuru ve kendini tutan topraktan çıkan bitkinin en altta kalan kökleri hafifçe açılır.veya uçları makasla alınır (buna kök budaması da denilmektedir). bu şekilde yeni saksısına dikilir.


bazı bitkilerin istediği saksı derinliklerini de yazmadan geçmeyelim;
Geniş/derin saksı
kısa boylu saksılarda
 saksı derinliği 25cm'den büyük
saksı derinliği, 
10-25cm arası 
kekik
Maydonoz
 domates
Nane
 biber
Roka
 patlıcan
Marul
 patates
fesleğen
 soğan
turp
 salatalık
Çilek
 karpuz
 çim


Yorumlar

Yorum Gönder

Yorumlarınız bizim için önemli...

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK