DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ

domates toprak isteği, sulaması, dikimi ile ilgili bilgiler

TOPRAK: organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek tınlı toprakları sever.

PH: 5,5-7 arasında yetişir.

organik domates yetiştirme
olgunlaşmış domates
GÜBRE: 2-3 yılda bir ağır gübresi sulama suyundan verilebilir.

SULAMA: kök çevresinden düzenli su alması verimi arttırır. ilk meyveler görülünceye kadar sulamadan kaçınılmalıdır. sebebi; bitkinin güçlü köklerinin oluşmasını sağlamaktır. fazla sulama verimi düşürür. hasat zamanını geciktirir. meyve bağladıktan sonra ilk meyveler görülmeye başlandığında sulama önem kazanır. bu zamandan itibaren düzenli aralıklarla sulanmalıdır. ayrıca her hasattan sonra sulanmalıdır.

domates tohum ekimi
domates tohumlarını ayırıp ekilecek
DİKİM: fideler 3-4 yapraklı olduklarında dikime geçilebilir. dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir. dikim akşamüstü serin saatlerde yapılmalıdır. http://organicperson.blogspot.com/

DOMATES

Dikimi:
Fide, toprağa dikilirken etrafına yavaşça toprak dökülerek kökleri kapatılır..Üstüne  su eklenir toprağı sıkmadan dikilir.
Bakımı:
Koltuk alma da denilen işlem yapılır. Yapraklarının arasından çıkmış genç sürgünler kesilir.
Sulama:
Toprağının kuru kalmaması gerekir. Suyun drenajı iyi olmalıdır.. dibinden yavaş yavaş vermeli.2-3 günde bir sulama yeterlidir.boya gidiyorsa bitki, suyunu azaltalım ki kendi panik olsun hemen ürünlerini vermeye başlasın
Toprak:
İyi drene olabilen, besince zengin,ne kadar geniş alan olursa o kadar kökleri gelişecek o kadar fazla ürün verecektir. Ayrıca iyi yanmış hayvan gübresi karışımı yaparsak güzel olur.
Mevsim aralığı:
Mart Nisan da fidesi yetiştirilen, haziran-temmuz da olgun olur. Ağustos-eylül de fidesi olduğunda sonbaharda meyve alabiliriz.
Ürün toplama:
Kızarmış ve sertliğini kaybetmeden toplanılır. .kopartırken avucun içine çevirerek alınır üzerindeki yeşil kısım ile birlikte alırsak birkaç gün dolapta dayanır.
Zararlı mücadelesi:
Fısfısın içine 1 yemek kaşığı arab sabunu suyla çalkalayarak, sıkarsak zararlı kaçar. Bol domates almak için: iyi yanmış hayvan gübresini bir miktarnı su içinde birkaç gün bekleterek domateslere verirsek ürün miktarı çok artacaktır.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK