PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ , nasıl patlıcan yetiştirilir

PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ

patlıcan SICAKLIK-TOPRAK: 15-35c0 de 6 aylık bir süre ister. killi toprakları sevmez. çimlenme sıcaklığı , optimum 25-30 c0  olmalıdır. 10-12 günde çimlenecektir. çimlenme en az 15 derecede olur. 

DİKİM: 60 günde dikim büyüklüğüne gelir. 3 yapraklı, 15-18 cm boylu fideler dikilir. dikilecek fideler dikimden 1 gün önce sulanır.

DİKİM ARALIĞI: 50-60 cm. dikimden önce ağır gübresi toprağa karıştırılmalıdır.
PH: 5,5-6,5

organik patlacanBAKIMI: dikimden sonra bol cansuyu verilir. fidelerde ilk meyve görülünceye kadar sulama yapılmaz. sonra belli aralıklarla sulanır.
hasat zamanında her toplama sonrası sulanmalı. yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalı çok önemlidir.

ÇAPALAMA: İlk çapa tarlaya diktikten 10-20 gün sonra yapılır.
2-3 hafta sonra  da 2. çapa  yapılır. çapalama sırasında, bitkilerin kök boğazı toprakla doldurulur. yabancı otlar yok edilir.(yabancı ot ilacı kullanmayınız) http://organicperson.blogspot.com/

zorunlu olmadıkça daha önce patlıcan yetiştirdiğiniz yerde patlıcan dikilmemelidir. 

HASAT: gerçek meyve iriliğinin 1/3 ü kadar iken yapılmalı. saplarından kesilir. hasat gecikirse, meyve yenme özelliğini kaybeder. ilk hasat alttaki meyvelerden başlar yukarıdaki meyveler genelde daha sonra olgunlaşacaktırlar. http://organicperson.blogspot.com/ seneye patlıcan tohumunuz olması için en az1-2 patlıcanı dalında bırakın iyice olgunlaşsınlar.(tohuma kaçsınlar=halk tabiri ile)


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

taş delen ağaçlar, temel delen ağaçlar, bina temeline zarar veren ağaçlar

ASMA, ÜZÜM BAĞI YETİŞTİRİCİLİĞİ, BAKIMI, SULAMA, BUDAMA, PÜF NOKTALARI...

GÜBRE ŞERBETİ YAPARAK AĞAÇ VE FİDELERİ GÜBRELEMEK